Can Gübresi & Azot

30-04-2021 10:42
Can Gübresi Nedir?
Can, çeltik hariç tüm bitkilerin gübrelenmesinde en çok kullanılan üst gübresidir. Yapısında %26 azot (N) bulunur. Bunun yarısında amonyum (NH4) azotu, diğer yarısı da nitrat (NO3
9 azotu formundadır. Nitrat azotu bitkilerinhılzlı gelişme dönemlerinde ve ürüne yatma dönemlerinde bitki kökleri tarafından hızlı bir şekilde alınır. Amonyum formundaki azotun büyük bir kısmı ise toprak şartlarına bağlı olarak topraktaki azot bakterileri tarafından nitrat (NO3) azotuna çevrilir. ve bitkiler azot eksikliği çekmez.
Nerelerde Kullanılır?
Can gübresi, başta buğday ve arpa gibi tahıllar olmak üzere tüm kültür bitkilerinde üst gübre olarak çapada ve sulamada kullanılırç çeltik tarımında tercih edilmez. Yeteri kadar verilmemesi halinde bitkide gelişme yavaşlar, yapraklar küçük kalır ve soluk ya da sarımtırak yeşil renge döner. Gereğinden fazla verilmesi halinde ise gelişme fazla olur, olgunlaşma gecikir, bitkinin hasadı gecikir. Nötr reaksiyonlu bir gübre olduğundan her cins toprakta kullanılabilir.
Kullanım Şekli 
Can gübresinin toprağa karıştırılarak veya yağışlardan ve sulamadna önce uygulanması halinde üre gübresinde olduğu gibi amonyak (NH3) halinde azot kaybı olmaz. Gübrenin içeriğindeki azot toprak soyunda eridği zaman(+) elekririk tüklü amonyum (NH4) iyonu ve (-) elektirik yüklü nitrakt (NO3) iyonu haline gelir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.